sâmbătă, aprilie 02, 2011

Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret





2 aprilie - Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret


În anul 1967, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor.

Hans Christian Andersen a trăit între 2 aprilie 1805 şi 4 august 1875, talentul literar fiindu-i remarcat încă de la 17 ani de un regizor al Teatrului Regal. În 1835 a publicat primul său volum de basme, intitulat „Poveşti istorisite copiilor”. În perioada 1835-1850 a scris cele mai cunoscute şi apreciate scrieri ale sale: „Soldăţelul de plumb”, „Răţuşca cea urâtă”, „Povestea privighetorii”, „Crăiasa zăpezilor”, „Fetiţa cu chibriturile” etc.

Basmele şi povestirile marelui scriitor danez au fost traduse în peste 100 de limbi, înfrumuseţând copilăria multor generaţii de copii din întreaga lume. Povestioara mea preferată este „Prinţesa şi bobul de mazăre”, dar sunt convinsă că printre voi sunt mulţi care o îndrăgesc pe Degeţica, unii care ar vrea să-i croiască împăratului nişte haine noi şi, cu siguranţă, sunt mulţi aceia care vor să salveze Soldăţelul de plumb din foc. Mai multe despre activităţile organizate de Biblioteca Judeţeană Octavian Goga Cluj găsiţi aici.


Profit de această zi deosebită, ca să vă povestesc despre două cărţi proaspăt descoperite:


Povestiri despre prietenii mei scrisă de Silvia Kerim (e prima carte pe care o citesc din cele publicate de dumneai, dar cu siguranţă nu ultima!). Gingăşie, prietenie, delicateţe, discreţie sunt cuvintele care cred că li se potrivesc cel mai bine acestor povestiri, ale căror personaje principale sunt câini, pisici, cai, o ţestoasă, un maimuţic sau o vrabie limbută, asemănătoare omului în egoismul său. Nu veţi găsi în paginile acestei cărţi nimic violent, nici scene feroce de vânătoare, ci doar trăiri şi gânduri care vă "pun pe gânduri" şi vi se întipăresc în suflet. Măriuţei i-au plăcut absolut toate povestirile şi am zăbovit minute în şir admirând imaginile de vis. Dacă eraţi în căutarea unui dar pentru un suflet sensibil de copil sau dacă voiaţi să vă reamintiţi pilde de devotament şi dragoste dezinteresată, atunci cartea aceasta vi se potriveşte!



Altă carte care vorbeşte despre prietenie şi ne îndeamnă chiar să răsfoim cărţi de istorie, pentru a ne reaminti de legendarul "haiduc" ce lua averea bogaţilor pentru a o împărţi săracilor, este Robin Hood, scrisă de finlandezul Mauri Kunnas, cu care ne-am mai întâlnit în preajma Crăciunului. Motanul buclucaş şi generos care interpretează rolul lui Robin Hood în această poveste, este curajos şi iscusit (nu degeaba e conducătorul grupului de prieteni gata să îl ajute la bine şi la greu! ) şi se ia la luptă dreaptă cu oricine, bizuindu-se nu numai pe inteligenţa şi puterea proprie, ci şi pe legătura solidă cu prietenii săi ( reprezentaţi de purceluşi, câini etc) care nu ezită să îl salveze, atunci când viaţa îi e pusă în pericol. Episoadele amuzante şi faptul că accentul nu cade pe lupte violente (toate înfruntările au un caracter ludic), sancţionarea viciilor precum lăcomia şi a nedreptăţii, a abuzului de putere şi finalul fericit în care răul e învins, dar răufăcătorul nu e tratat cu cruzime fac din această carte un dar potrivit pentru copii (în special băieţi) de la 5 ani în sus. Ar mai fi de adăugat că am petrecut muuuulte minute privind ilustraţiile extrem de detaliate şi care emană un umor specific copilăriei, fără a aminti însă de brutalitatea nu ştiu căror monştri sau Bakugani.

Până şi Nectaria s-a bucurat de imaginile viu colorate din ambele cărţi, deci fiecare a beneficiat de lectura! :)
Spor la citit şi ne-am bucura să primim recomandări de cărţi!

0 comentarii:

Blog Archive