duminică, martie 06, 2011

Conversaţia cu bebeluşii

Am cunoscut persoane care cred că viaţa cu un bebeluş e monotonă. Ce ştie un nou-născut să facă ? Sau chiar un bebeluş de câteva luni ? În afara faptului că ştie cum să farmece pe toată lumea cu zâmbetele şi sunetele pline de delicateţe (cunosc şi varianta cu plânsetele, dar un wrap poate rezolva în mare parte problema!), ce altceva mai ştie să facă???

Poate că vi se pare incredibil, dar de la aproximativ trei luni puteţi avea o conversaţie nemaipomenită cu bebeluşii. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, atunci s-o credeţi pe Margot Sunderland, director al Centrului de Sănătate Mintală a Copiiilor din Londra şi autoare a mai multor cărţi, dintre care eu am citit numai una: The Science of Parenting.
În această carte, despre care cred că voi mai vorbi, apare şi ideea conversaţiei cu bebeluşii, care sunt mult mai interesaţi în primele luni de feţele celor din jur, decât de jucării. Tehnica e simplă: alegeţi un moment când micuţul e odihnit şi sătul, stabiliţi contactul vizual şi folosiţi diverse sunete şi expresii faciale/mişcări. Aşteptaţi răbdător răspunsul copilaşului. E posibil să nu vină imediat, dar va veni cu siguranţă. Fiţi atenţi la reacţia lui: dialogul e extrem de stimulant şi va avea nevoie de multe pauze. Asta înseamnă că va privi în altă parte şi nu în ochii dvs. Când va fi pregătit, vă va privi din nou.

Distracţie plăcută!!!

2 comentarii:

Loredana spunea...

foarte interesant!

elisabeta spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Blog Archive